Investiţia se ridică la câteva milioane euro, bani ce vor veni din fonduri europene. Producătorul de lactate Comalat intenţionează să înfiinţeze până în 2013, în judeţul Teleorman, circa 40 de ferme de vaci, în parteneriat cu fermieri locali.
"Cel mai important proiect al nostru pe partea de producţie de lapte îl constituie înfiinţarea unor ferme de vaci, acolo unde există fermieri care nu au resurse financiare de a-şi extinde producţia, prin achiziţionarea mai multor animale. Noi îi sprijinim să poată accesa fonduri europene prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în perioada 2008-2013. O familie ar putea dezvolta o fermă cu circa 50 de capete, iar în cazul asocierii mai multor familii, ferma ar putea avea o capacitate de până la 100 de capete", a declarat directorul general al Comalat, Petre Filip.
“Am depus proiectul pentru o firmă pilot anul trecut, însă nu a fost aprobat. A căzut datorită punctajului. Noi am obţinut 50 de puncte. Administratorul firmei avea 41 de ani iar cerinţa era de până la 40 de ani, însă nu considerăm că nu se poate accesa. Este doar dificil. Noi am achiziţionat prin concesiune şi terenul pentru fermele de vaci. Avem în comuna Crângu 1000 de metrii pătraţi şi 30 de hectare pentru furaje.”
Compania intenţionează să investească peste 450.000 de euro pentru facilităţi suplimentare.
Firma deţine fabrica de lactate din localitatea Nanov, cu o capacitate de 25.000 de litri de lapte pe zi, însă se produc doar 10.000 zilnic din cauza lipsei de materie primă.
În 2007 şi 2008, Comalat a investit două milioane de euro, atât fonduri proprii, cât şi europene, în modernizarea fabricii şi mărirea capacităţii de producţie de la 10.000 de litri la 25.000 de litri de lapte pe zi.
"Am accesat fonduri europene prin intermediul PNDR pentru a investi în partea de ambalare, refrigerare şi suport IT pentru cele trei programe impuse de UE producătorilor de lactate. Este vorba despre programele de cunoaştere a punctelor critice şi de risc în cazul producţiei, de gestionare a originii produsului, precum şi cel de urmărire a procesului de fabricaţie, care porneşte de la producătorul primar şi se termină la consumatorul final", ne-a declarat, domnul Filip. El a adăugat că aceste investiţii au o valoare de peste 500.000 de euro.
Producătorul de lactate nu estimează anul acesta o creştere a cifrei de afaceri precizând ca şi ei au fost afectaţi de criza economică ce a năvălit peste ţara noastră. Dacă înainte de criză fabrica număra 85 de angajaţi astăzi numărul lor a ajuns la 65.
În prezent, producţia Comalat este destinată doar pieţei autohtone, fiind livrată prin reţeaua proprie de distribuţie a firmei doar în zona de sud a ţării, mai exact, în Bucureşti, Craiova, Olt şi Teleorman.
"La finalul anului 2009 am finalizat planurile de investiţii în modernizare. Vom încerca să ne extindem piaţa de desfacere dar acest lucru este destul de greu. Totul trebuie făcut încet şi bine.Unele magazine evită produsele noastre deoarece au termen de garanţie mic, adică 9 zile, însă populaţia trebuie să ştie că politica fabricii mele este de a avea produse proasapete şi naturale", a spus directorul.
Comalat cumpără laptele de la distribuitori cu 1leu/litru.
Considerând că preţul este unul destul de mic pentru ţăranii care consumă multe resurse pentru creşterea vacilor, Petre Filip face ce poate pentru a-i ajuta pe crescători, negociind, chiar cu diferite mori din judeţ, obţinerea un preţ mic la tărâţe pentru ei.
“Facem ce putem pentru cei care ne vând laptele. Le dăm borhot şi încercăm să scoatem un preţ bun la tărâţe. Ştim care sunt cheltuielile lor şi că nu câştigă mare lucru, mai ales acum când subvenţiile sunt substanţial micşorate sau inexistente” a declarat directorul fabricii de lapte, Comalat.
Fabrica a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de două milioane de euro.
"Până acum am avut investiţii în modernizare şi retehnologizare, iar producţia a fost parţial încetinită sau chiar oprită. Având în vedere că în acest an investiţiile nu vor mai fi atât de consistente, estimez că ne vom redresa, însă nu pot să nu iau în considerare şi criza economică" a afirmat, în finalul discuţiei, directorul general al producătorului de lapte, iaurt, sana, caşcaval, telemea şi brânză topită.
Firma a fost înfiinţată în 1994, sub denumirea de Animalex, primind numele de Comalat în 1998. Comalat deţine un parc auto de aproximativ 25 autovehicule, care asigură aprovizionarea şi distribuţia produselor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu