miercuri, 10 februarie 2010

Ciobanul, stâna, faianţa şi electricitatea


Stânele ciobanilor trebuie să corespundă standardelor impuse de Uniunea Europeană. Ele sunt autorizate sanitar-veterinar numai dacă îndeplinesc anumite condiţii. Adică, ciobanii sunt obligaţi să aibă în turmă numai mioare verificate, înregistrate şi care nu sunt purtătoare de nici o boală infecţioasă care se poate transmite prin lapte.
De asemenea, apa, solul şi aerul din incinta stânelor trebuiesc periodic şi atent verificate pentru prevenirea contaminării, pentru a se evita afectarea laptelui şi brânzei cu bacterii sau factori poluanţi.
În dotarea stânei, conform Uniunii Europene, trebuie prevăzut câte un spaţiu separat pentru fiecare activitate (muls, închegat,depozitat), grup sanitar, sursă de apă potabilă şi echipamente igienice utilizate în procesul de producţie al brânzeturilor. Depozitarea laptelui şi brânzeturilor se face, de asemenea, în spaţii special amenajate la o temperatură optimă pentru păstrare, ferite de insecte şi într-un mediu protejat de microbi.
Prin urmare, ca să poată să vândă marfa, stânele trebuie să prezinte condiţii de igienă cu faianţă, gresie, apă curentă, vase de inox, curent electric.
Ciobanii de pe la noi, tot mai puţini la număr, au improvizat şi ei după buzunar. Nu chiuveta, toaleta sau faianţa ar fi problema cea mai importantă: “ce mă fac cu electricitatea, apa curentă, pentru că stâna mea este după râul Teleorman, în câmp şi nu am prea multe soluţii care să nu mă sărăcească şi mai mult la buzunar”, se plânge un cioban care deţine în jur de 600 de oi.
În nordul judeţului am găsit şi alte nemulţumiri: “De ani buni, dar mai mult în ultimii doi, se alege praful. Se taie pe capete mioare sau se vând care pe unde pot. Cei care au avut bani după revoluţie, când erau alte vremuri fără atâtea impuneri, au putut să facă ferme mari şi primesc ajutor de la Europa. Lâna o aruncăm, laptele este prea ieftin şi banii sunt tot mai puţini. Ne mai scoatem cu brânza şi mieluţii de Paşte, dar banii ăştia nu ne ajută să ne dezvoltăm cum vor guvernanţii şi Uniunea. Să ne mai lase în pace …ca lumea de pe la noi mănâncă brânza noastră de mii de ani nu din a lor ambalată, vidată şi fără gust”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu