Chiar dacă agricultura românească este la pământ, mulţi străini au găsit pe meleagurile noastre o adevărată comoară: pământul fertil şi clima propice culturilor. În plus, preţul terenurilor este relativ mic (între 500-2000 de euro, în funcţie de zonă, aşezare şi dimensiuni) în comparaţie cu alte ţări europene iar forţa de muncă mult mai ieftină. Este cazul şi în Teleorman unde un investitor italian a decis să cumpere şi să arendeze mai multe terenuri pentru înfiinţarea de culturi agricole. Ajuns în România, încă din 1992, Piero Francisci, a pus bazele firmei “Iragri Ital Group” alături de parteneri din România şi a început aventura cultivării terenurilor cu 450 de hectare de pământ.
“Nu este o muncă uşoară iar profitul de multe ori se lăsă aşteptat, chiar şi aşa, pentru noi agricultura şi dezvoltarea zonei sunt viitorul”, ne-a declarat, tânărul inginer agronom, de origine italiană, Antonio Muccio, numit director comercial al asociaţiei şi omul care se ocupă de afacere.
“Am început mai greu, iar aici nu este vorba de birocraţie, noi italienii suntem obişnuiţi cu asta, ci de oameni, mentalităţi şi de munca făcută responsabil. În acest moment asociaţia noastră dispune de 2.000 de hectare de pământ, din care 400 de hectare cumpărate şi 1.600 în arenda, în localităţile Frăsinet, Orbeasca, Găleteni şi Băbăiţa, 8 angajaţi pentru utilajele agricole şi 2 ingineri agronomi. Dacă ar fi să facem un calcul, investiţia se ridică undeva la peste 2 milioane de euro, capital propriu, fără să accesăm fonduri europene sau guvernamentale. Am înfiinţat culturi de grâu, orz, rapiţă iar producţia a fost în general bună. Ca în orice afacere sunt şi pierderi. De exemplu, anul trecut, datorită secetei şi ploilor din timpul recoltei, am avut şi grâu furajer, în medie cam 2 tone la hectar. Pentru că funcţionăm după principiul nimic nu se pierde, totul se transformă în beneficiu, grâul furajer îl vom folosi pentru hrana celor 3.000 de porci de la ferma zootehnică achiziţionată recent în judeţul Argeş. Am văzut acest lucru ca pe o soluţie, în favoarea noastră, ţinând cont de faptul că preţul grâului era foarte mic”, ne-a declarat directorul asociaţiei.
Îndrăzneţi, hotărâţi să sfideze criza şi motivaţi de bogăţia acestui pământ, arendaşii italieni au planuri mari pentru dezvoltarea afacerii.
“În viitorul apropiat ne dorim să extindem proiectul pentru construcţia de silozuri în comuna Băbăiţa, sat Merişani şi să finalizăm sediul firmei început acum 6 luni. Nu în ultimul rând, ne-am propus achiziţia de noi suprafeţe de teren agricol şi accesarea de fonduri europene, precum şi, asocierea cu mai mulţi investitori pentru înfiinţarea de cooperative agricole mari. În acest fel se reduc mult cheltuielile cu îngrăşământul, seminţele, arăturile şi tratamentele. Sunt sume care cumulate, în condiţiile înfiinţării unei singure cooperative de dimensiuni mari, înseamnă mult. Esenţial este să ne dezvoltăm şi să facem o agricultură performantă. Pentru mine, ca inginer agronom, venit din Italia, Teleormanul este o comoară, agricultura în general este ceva spectacular, un mod de viaţă. Din păcate, tinerii de aici nu sunt interesaţi de această ramură. Este greu totuşi fără finanţare şi fără sprijin să pui bazele unei ferme care să aducă şi profit. Firma noastră având de la început un capital pentru investiţii a avut şi un start bun care a permis dezvoltarea şi extinderea” ne-a declarat în finalul discuţiei agronomul.
Activitatea în rândul firmelor italiene este continuă. Unele dintre cele care activau în zona de vest a României au decis să-şi strângă bagajele şi să se mute în sud şi est, în zone considerate cu potenţial ridicat în dezvoltarea unei afaceri în agricultură . Majoritatea vor rămâne şi cel mai probabil se vor extinde în funcţie de oportunităţi.
Dar,despre cei 30 de muncitori care lucreaza la negru pentru constructia de silozuri de ce nu ne spuneti nimic d_l Antonio Muccio?
RăspundețiȘtergeresucces, iragri
RăspundețiȘtergere