luni, 24 mai 2010

VIF 2000


„VIF 2000 Drăgăneşti –Vlașca” investeşte în peleți şi o fermă de capre
Societatea VIF 2000 Drăgăneşti Vlașca, pe lângă suprafeţele pe care le cultivă cu cereale, furaje şi silozurile cu o capacitate de 10.000 de tone pentru depozitare, şi-a propus extinderea chiar şi în vreme de criză. Astfel, după cum ne-a declarat Valerică Pârvulescu, managerul firmei, se încearcă dezvoltarea fabricii de peleți (combustibili folosiţi la încălzire) benefică pentru locuitorii din zonă datorită costurilor reduse faţă de alte sisteme de încălzit.
Peleți sunt combustibili foarte utilizați în momentul de faţă datorită avantajelor sale, putere calorică mare 4,5 – 5 kWh/kg, densitate volumică mare, ardere apoape totală peste 90 % (datorită formei, umidităţii scăzute şi a faptului că arderea se face dozat), posibilitatea de a alimenta atât cazane pentru termoficare cât şi cazane pentru încălzire în locuințe individuale etc.
Interesul firmei din Draganești s-a extins și în sectorul zootehnic prin finanţarea unei ferme de capre.
“Avem deja un început, în ceea ce priveşte acest proiect, adică colaborăm cu o firmă de distribuţie ce livrează laptele direct în gospodărie, la comandă. Ferma este în Giurgiu, este vorba de o clădire a fostului IAS Toporu, care în acest moment este închiriat de firma de distribuţie cu care suntem parteneri. Pentru că puterea financiară a colaboratorilor noştrii este destul de scăzută ne-am propus să venim cu finanţarea. Este un proiect bun care poate aduce beneficii atât nouă cât şi populaţiei, dacă ne gândim la calitatea produselor din lapte de capră”, ne-a declarat Valerică Pârvulescu.
Investiţiile societăţii au fost făcute în baza creditelor bancare şi contractelor de leasing iar proiectele aflate în derulare sunt o alternativă de a obţine şi un alt profit. Problema persantă din această perioadă, conform spuselor întreprinzătorului, ar fi sprijinul pe suprafețele cultivate. „Noi am învăţat să mergem înainte, dar uneori este dificil, unele decizii ale instituţiilor cu greu pot fi înţelese.Plățile pe suprafețe de la APIA nu au fost primite nici în acest moment. Și aici mă refer la plățile restante de anul trecut. Așteptăm și la această dată concluziile raportului acţiunii de teledecție. Din nefericire, fără adeverinţa de la APIA nu putem contracta credite bancare. În ceea e privesc irigaţiile cred că orice agricultor îşi doreşte apă. Sper ca prin programele guvernamentale să se realizeze ceva. Am încercat din acest punct de vedere să facem ceva împreună cu mai mulţi producători dar este destul de greu, fără o bază de la care să porneşti. O altă problemă de care ne-am lovit în Teleorman ar fi lipsa forţei de muncă calificate. A fost nevoie pentru cei 10 oameni angajaţi să facem cursuri de calificare profesională. Întotdeuna mi-am dorit să lucrez cu oameni tineri, numai că, pe lângă faptul că sunt nepregătiţi profesional, au pretenţii salariale nejustificate şi vor să muncescă cât mai puţin. Agricultura nu se poate face fără muncă şi după chef, mai ales în această perioadă dificilă”, ne-a mai declarat, fermierul, hotărât să-și ducă proiectele la sfârșit în ciuda greutăților inerente din agricultură.

Un comentariu: