luni, 8 martie 2010

La preţuri destul de mari, verdeţurile sunt peste tot în piaţa centrală



Verdeţurile sunt la tot pasul în pieţele şi marile magazine din Alexandria. Este perioada în care cu primele zile de primăvară ţăranii îşi scot pe tarabe producţia din sere, ecologică sau mai puţin „eco”. Producătorii agricoli din piaţă îşi aduc produsele de sezon din diverse zone ale judeţului. Salată verde, ceapă verde, ridichii de primăvară, spanac, ţelină, cartofi, mărar şi pătrunjel sunt câteva dintre produsele care se găsesc din belşug în pieţe, chiar înainte de 1 Martie, dată considerată prima zi a primăverii.
Tarabele din pieţe şi rafturile din supermarketuri sunt dotate cu verdeţuri cultivate în sere sau importate. Sosiţi din Peretu, Poroschia, localităţi mai apropiate de municipiul Alexandria, ţăranii spun că vânzările în piaţa merg binişor, însă nu mai au încasările din alţi ani.
“Unii cumpăra din nevoia de a scăpa de greutatea porcului mâncat în iarnă, alţii pentru că suntem în post. Marea majoritate cumpără puţin cât să le ajungă pentru o masă”, ne-a spus o bătrânică. În Piaţa Centrală, cele mai multe tarabe sunt încărcate cu salată, ridichii şi cartofi. Aici am găsit ceapă verde la preţul de un leu legătura şi cartofi cu 1,5 lei kilogramul. “Avem producţie mare de ceapă verde şi cartofi din sera personală”, ne-a spus o comerciantă din Peretu.
O tarabă din apropiere era plină ochi de salată, ceapă verde, ţelină, ridichii şi mărar. Cea care le vindea, o tânără, se lăuda că “marfa-i proaspătă şi bună” şi e din sera unde cultivă numai produse ecologice. Salata verde costa între 3-3,5 lei, ridichile 3,5 lei legătura, ceapa verde şi mărarul un leu legătura. “Toate sunt proaspete, dar cel mai bine se vinde salata verde”, ne spune aceasta. Spanacul, se poate cumpăra cu 10 lei, iar vânzătoarea ne spune că “în perioada postului se vinde foarte bine”. La mare căutare sunt şi ardeii iuţi.
Faţă de Cupola, slab populată, Piaţa era plină de comercianţi şi cumpărători încă de dimineaţa. Nu găsim roşii autohtone, doar roşii aduse tocmai din Spania, Turcia, Grecia la preţuri cuprinse între 6 şi 8 lei kilogramul. La majoritatea supermarketurilor, preţurile la verdeţuri sunt la fel sau pe alocuri puţin mai mici decât în piaţă. Chiar dacă preţurile practicate sunt la nivelul pieţelor în marile magazine, calitatea produselor lasă de dorit. Ceapa verde şi salata, spre exemplu, sunt ofilite încât îţi dau senzaţia că au rămas pe raft de săptămâni bune. Chiar dacă după aspect par imposibil de mâncat costă cât cele fragede din piaţă. Ca şi consumatori sperăm ca odată cu soarele preţurile la produsele de sezon să se mai “topească” în următorul interval.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu