Liderul grupului PD-L din Senat, Traian Constantin Igaş, a anunţat în plenul Senatului, că partidul din care face parte, împreună cu independenţii, va iniţia procedura de revocare a lui Mircea Geoană (PSD) din funcţia de preşedinte al Senatului. Motivul invocat de aceştia este faptul că Mircea Geoană a refuzat să supună votului plenului Senatului cererea de păstrare a senatorilor migratori în comisiile parlamentare. Astfel, Igaş invocă nerespectarea gravă a regulamentului şi abuzuri repetate. "Abuzurile acestea repetate nu trebuie să se regăsească la nivelul Senatului. Asta ca să nu mai facem referire la supervotul lui Mircea Geoană, când Curtea Constituţională a sancţionat acel supervot. Noi vrem să îl revocăm din funcţie, pentru că doar aşa cred că vom asigura o anumită stabilitate", a spus Igaş.
Acesta a fost susţinut şi de liderul senatorilor independenţi, Liviu Câmpanu, care, însă, confundând articolele de regulament ale Senatului, a inventat o nouă procedură parlamentară, "suspendarea preşedintelui Senatului". "Nu facem nicio cerere de revocare. Suspendarea este o sancţiune, se poate face pe maxim 30 de zile, din funcţia de preşedinte al Senatului, sancţiune ca urmare a încălcării prevederilor constituţionale sau abateri grave de etică şi disciplină parlamentară", a declarat Câmpanu, fără a specifica unde este prevăzută această procedură disciplinară
Bâlbâiala senatorilor puterii pe teme de Regulament a continuat, democrat-liberalii Traian Constantin Igaş şi Iulian Urban au susţinut o conferinţă de presă în care au subliniat că ei de fapt solicită revocarea lui Mircea Geoană individual şi nu ca grupuri parlamentare aşa cum declaraseră iniţial. Iulian Urban le-a mai cerut senatorilor PSD să se adreseze Curţii Constituţionale dacă sunt nemulţumiţi de decizia lor.
Ce prevede Regulamentul
Regulamentul Senatului nu prevede posibilitatea suspendării din funcţie a preşedintelui acestei Camere. Regulamentul prevede doar posibilitatea revocării, însă prevederile în acest sens au fost declarate neconstituţionale.
Conform articolului 30, alineatul 1 din Regulamentul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.
Potrivit alineatului 2 al aceluiaşi articol, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.
Aceste prevederi au fost declarate însă neconstituţionale încă din 2005, prin decizia Curţii Constituţionale numărul 601, care a motivat că revocarea preşedintelui Senatului nu poate fi cerută decât de grupul parlamentar din care acesta face parte. Senatul, însă, nu a operat modificările necesare. Cu toate acestea, liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a explicat că decizia Curţii Constituţionale este în vigoare. "Prin urmare, grupul parlamentar PD-L este liber să se adreseze Curţii Constituţionale, care, dacă îşi va menține această hotărâre, şi în precedentele hotărâri nu s-a întâmplat altfel, ar însemna ca preşedintele Senatului să nu poată fi revocat nici la solicitarea unei treimi din totalul senatorilor şi nici la solicitarea unei jumătăţi plus unu din numărul senatorilor", a menţionat liberalul.
Geoană: "Este un joc pueril"
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a afirmat că se aştepta la solicitarea PD-L de revocare a sa din funcţie şi a adăugat că motivaţia avansată este "subţire" şi nu respectă nici Regulamentul, nici Constituţia. "Este evident că faptul că un lider al opoziţiei deţine această funcţie importantă în statul român le stă ca parul în ochi celor care încearcă să acapareze întreaga putere din statul român. Este un joc pueril. Cei de la PD-L, conduşi de Emil Boc, conduşi de domnul Băsescu, nu se pot împăca cu ideea că a doua funcţie în stat se află în mâna unui lider al opoziţiei democratice. Îi lăsăm să îşi facă show-ul politic, este o formă de presiune. O anticipam, aşteptam să văd care este motivul pe care îl vor invoca. Pretextul este foarte subţire. (...) Mă aştept în continuare la tot felul de şicane, atacuri şi pretexte mai mult sau mai puţin convingătoare", a mai spus preşedintele Senatului.
Geoană a apreciat că, dacă PD-L ar fi consecvent, ar trebui să solicite şi revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, pentru că nici acolo deputaţii independenţi nu şi-au păstrat funcţiile în comisii.
Mircea Geoană a primit sprijinul membrilor grupului parlamentar PSD+PC. "Cei care încalcă regulamentul Senatului sunt susţinătorii iniţiativei de revocare a lui Mircea Geoană. Ei forţează o notă, dar nu vor avea parte de reuşită. Încă o dată dau dovadă de sete de putere şi nimic mai mult".
Revenind la lista întocmită de grupul parlamentar din Senat al PDL, aceasta a fost semnată de toţi senatorii democrat-liberali dar, atenţie, senatorii de la UDMR s-au eschivat să semneze o astfel de listă care vizeză solicitarea de schimbare a preşedintelui Senatului. Doar două semnături de la UDMR se regăsesc pe aceast document. Mai mult, intervievaţi de media, senatorii dar şi conducerea UDMR, s-a arătat mai degrabă împotriva unui astfel de demers susţinut de aliaţii de la guvernare. Semn că această iniţiativa a partidului-stat pare să fie doar un foc de paie menit să-l şicaneze pe Mircea Geoană.
Nu că nu şi-ar dori a doua funcţie în stat, dar democrat-liberalii sunt conştienţi că fără sprijinul senatorilor UDMR nu pot să-şi atingă scopul. Grupurile parlamentare ale PSD-PC şi PNL s-au exprimat clar în sensul susţinerii lui Mircea Geoana în funcţia de preşedinte al Senatului, soluţie spre care înclină şi UDMR.
La rândul său, senatorul liberal Adrian Iorgulescu a ţinut să sintetizeze cât se poate de corect situaţia creată: „ nu trebuie să ne dăm după cireş; PDL şi Taian Băsescu vor să deţină toate pârghiile, cu atât mai mult cea de-a doua funcţie în stat, deoarece într-o posibilă situaţie de suspendare a acttivităţii prezidenţiale a lui Băsescu, dintr-un motiv sau altul, prerogativele şefului statului să nu cumva să fie preluate de un lider al opoziţiei”.